In Parijs zijn in 2024 de Olympische spelen. Mede hierdoor is er besloten om het metro-netwerk van Parijs uit te breiden met een aantal nieuwe lijnen. In totaal gaat het om 68 stations. Eén van deze toekomstige stations is Gare de Creteil ( Station Creteil). Voor dit station is Conbustaal de opdracht gegund om de tijdelijke stempelramen de produceren. Dit stempelraam bestaat uit 3 lagen, die ervoor zorgen dat de put van 100 bij 30 meter niet instort.

Een stempelraam is nodig om tijdens ontgraving van de put alle vrijkomende krachten van water en/of grond op te kunnen vangen. Een stempelraam bestaat veelal uit horizontale gordingen en stempels. Nadat de put op diepte is wordt de permanente fundering gestort en hierop weer terug omhoog gebouwd. Daarna wordt het stempelraam weer gedemonteerd en indien mogelijk, elders her-gebruikt.

In dit stempelraam zitten een aantal essentiële verbindingspunten. Deze speciale verbindingspunten zijn nodig om de lagen 2 en 3 te kunnen monteren. Deze zogenoemde ”Patte d’oies” – letterlijk vertaald kraaienpoot – kunnen veel meer krachten verdelen dan een normale stempel. Daardoor kunnen er een aantal stempels minder in het stempelraam en dit zorgt dan weer voor extra ruimte om onderliggende lagen aan te brengen. Het produceren van deze ”kraaienpoten” is een project opzich. In één kraaienpoot zitten meer dan 160 verschillende lasverbindingen welke in totaal 115 onderdelen samenhouden. De lassen variëren van A hoogte 5 tot 25. In totaal hebben we 4 van deze kraaienpoten gemaakt die elk 10 ton wegen.  Om zeker te zijn dat geheel paste hebben we geheel in elkaar gezet in onze hal in Langeweg. De tolerantie op het geheel is slechts 2mm.

Daarnaast zitten er talloze rechten en schuine stempels in, variërend van Ø711 tot Ø1220 buizen. De bij behorende gordingen variëren van HEB400 tot HEB1000. In totaal zijn er zon 40 vrachten al getransporteerd naar Parijs.