Vanwege de stijgende zeespiegel en veranderen weersomstandigheden is er besloten om de Afsluitdijk te gaan verstevigen. Dit enorme project gaat over het opnieuw versterken van 32 kilometer(!) toplaag tegen overslaand water, het versterken van de sluizen en aanleggen van nieuwe stormvloedkeringen. Daarnaast komen er nieuwe grote pompen bij Den Oever, om het overtollige water wat het IJsselmeer in stroomt weer naar te kunnen afvoeren naar de Waddenzee. 

Conbustaal heeft voor dit enorme project een aantal boor- en combi-palen mogen produceren. Deze palen variëren van 25 meter tot 35 meter. Een dergelijke paal is uitgevoerd met diverse ”boortanden” welke aan de voet van de buis gelast zitten. Met een aantal schoepen aan de zijkant voor buis moeten deze ervoor zorgen dat de buis op de gewenste diepte komt te zitten. Voor smering is gekozen voor grout. Laatst genoemde is een mengsel van cement en water dat er voor zorgt dat de buis beter de grond indraait, tevens hard de cement uit wanneer de paal op diepte is. Dit zorgt dan voor een ”groutkolom

Dit project valt volledig onder EN-1090 – Executieklasse 3. Hiervoor hebben we al onze onderpoederdek las processen laten certificeren. Zowel hoek-las als stuik-las is gecertificeerd tot X70/S460MH en alles daaronder.